Vigtig Viden

Jeg vil her give dig mine råd udfra personlig erfaring og den viden jeg selv besidder. Finder du ikke svar på nogle af de mange spørgsmål du måske sidder med, er du velkommen til at kontakte mig.

Bunden

Før du anskaffer dig en kanin

 Før du anskaffer en kanin skal du være opsat på hvad det er du går ind til. En kanin er et levende væsen hvis liv du har ansvaret for. Det er dit ansvar at sørge for at det har det godt og er sund og rask. LAD VÆR med at anskaffe dig en kanin hvis du ikke er opsat på at gøre det der skal til.

 En kanin kræver din opmærksomhed og det vil derfor være en rigtig dårlig idé at anskaffe en kanin hvis du ikke har tænkt dig at give den opmærksomhed. Har du travlt og sjældent er hjemme, så anskaf dig ikke en kanin. Det er synd hvis den skal sidde alene og ikke vil blive lukket ud og blive snakket med.

 Ønsker du at din kanin skal blive tam skal du bruge meget tid og energi på din kanin. Du skal sætte dig ind i dens sprog og opfylde dens behov. Det er nemt at tro at du kan få den lige til det du vil have den til, men sådan er det ikke altid. Kaniner er meget forskellige, og deres personligheder er meget skiftende. Anskaf dig derfor kun en kanin hvis du har læst op på hvilken race der vil passe dig.

 Forbered dig før du anskaffer en kanin. Det er ikke bare at anskaffe et bur og noget foder. Du skal sørge for at buret har den rette størrelse og at du giver den det rette foder. Et passende bur måler 120cm x 80cm. Den skal have plads til at kunne strække sig og hoppe rundt. Buret skal være indrettet med madskål og vandskål/drikkeflaske som den altid vil have adgang til. Sørg for blødt bundmateriale såsom spåner, dog kun det man kan købe. Hårde spåner kan give splinter og for støvet bundmateriale kan give nyssen, vejrtrækningsproblemer og støv i øjnene. Brug heller ALDRIG kattegrus eller andet bundmateriale som er parfumeret. Det kan gøre din kanin alvorlig syg. Passende foder ville være rigeligt med frisk hø, friske grønsager og lidt blandings foder. En kanin må kun få 80g-100g blandings foder/kanin piller om dagen.  De må gerne få frugt, men i små mængder. Frugt skal helst gives som slik da de indeholder meget sukker. Husk også at give dem frisk vand hver dag. En drikkeflaske er okay, men rent faktisk er det bedre for en kanin at drikke af en skål.

Dette er madpyramiden for kaniner


*** FAKTA OM HØ: DERFOR ER DET SÅ VIGTIG!
At give din kanin rigeligt med hø er vigtigt da det primært er det de lever af i naturen. Deres fordøjelses system er bygget til at håndtere fiber-indholdet i høet, da det har den rette mængde. Derfor er hø ALTID bedre en grønsager. Nogle grønsager kan have for høje eller for lave fiber-indhold og kan give tyng eller tyk mave. Hold derfor øje med din kanins små pøller for at tjekke om den får den rette mængde fiber.
Hø har ikke kun en indflydelse på din kanins tarmsystem. Det har også en stor indflydelse på din kanins tænder og mentale helbred. Hø er med til at din kanin kan få nedslidt sine tænder da de gror hele livet, faktisk op til 12 cm om året! Hvad angår det mentale helbred hos din kanin og hø, er det bevidst via videnskabelig undersøgelser hos kaniner der ikke fik hø, at de blev mentalt ustabile, manglende selv-pleje og hyppig aktivitets ændringer.

Et tilpas stort bur er vigtigt!




  Motioner din kanin! Den SKAL have mulighed for at komme ud og løbe! Det er synd og skam hvis den skal sidde i sit bur hele sit liv. Det ville svare til hvis du sad i et fængsel. Sørg for at du har mulighed for at kunne lufte din kanin med enten kanin-sele eller at du kan sætte den i en løbegård, eller lukket have.

 Kaniner kan normalt ikke gå sammen. Men det er ikke umuligt. Hvis du anskaffer to kaniner af samme køn som ikke før har gået sammen, skal du teste om de vil acceptere hinanden. Hvis dette ikke er muligt (De humper hinanden eller slås) så skal de gå hver for sig. Det er dyrplageri at lade kaniner gå sammen som slås. De kan ende med voldsomme skader eller endda slå hinanden ihjel.



 LAD VÆR med at avle for sjov. Der er absolut INTET sjovt ved at forære kaniner til højre og venstre bare for at tjene penge. Vi taler om liv, levende væsner. Det er synd hvis de kommer til forkerte hjem hvor de mistrives eller hvis de bare skal aflives.



Når du har anskaffet dig en kanin

 Når du har afhentet din nye kanin og i er kommet hjem, så lad den være i en times tid. Den er stresset efter at blive flyttet rundt på og nu befinder sig et nyt sted. Det er okay at kigge til den. Snak blidt til den mens de sidder på hug ved den. Står aldrig over den, det vil skræmme den yderligere. Lad den snuse til dig igennem tremmerne når den har lyst, vent med at åbne og stikke hele hånden ind til den. Forsøg eventuel at kom noget foder i din hånd og tilbyd den det, eller prøv med en gulerod. Din kanin skal vænne sig til hvem du er og skal helst forbinde dig med noget godt. Når du fylder dens madskål, fyld den med hånden. Dine duftstoffer vil sætte sig på maden og den vil forbinde dig med mad.

 Når du første gang skal tage din kanin ud, så hold med den ene hånd under brystkassen og brug den anden hånd til at støtte dens bag poter. En kanin der føler sig utryg hvis den føler at den svæver og kan falde ned. Det er normalt i starten at en kanin ville blive lidt sprælsk. Den er bange og ved ikke hvad der skal til at ske. Tag den derfor eventuel først ud på skødet for du holder den ind til kroppen.

*** TAG DEN ALDRIG I ØRENE!: Dette er faktisk ret smertefuldt for en kanin. Tænk hvis nogen løftede dig i dine øre?



 Første gang du lader din kanin løbe frit, så hold dig på afstand. Kaninen skulle nødig føle sig jagtet fordi du hele tiden går bag den. Du bør derfor kun lukke den ud et sted hvor den kan gå i ro og fred, uden du skal bekymre dig om om den vil gnave i ting, tisse eller pølle. Du skal give den tid til at vænne sig til at blive taget ind og ud, og at omgivelserne er trygge. Sæt dig i nærheden og lad den selv opsøge dig hvis den har lyst.

 Når din kanin er blevet vant til at blive taget ud og op, og løbe frit rundt, kan du genoptage din hverdag. Din kanin skal nemlig også vænne sig til at du går rundt og laver ting. Lad dog vær med at fx. støvsuge mens din kanin er ude. Den vil gå i panik og løbe forbrilsk rundt. Hvis du skal støvsuge i nærheden af dens bur, så luk den ud i et andet rum, eller udenfor i en løbegård.

Sørg for at give din kanin noget at lege med. En bold til godbider giver kaninen noget at beskæftige sig med så at den ikke keder sig. Tomme WC-ruller (kun de brune som ikke er af afbleget papir) kan de lide at kaste rundt med og gnave i stykker. Dette er godt for deres tænder. Giv dem også gerne æblegrene, for de er ligeledes gode for deres tænder når de gnaver barken af. En kanin der keder sig vil blive destruktiv og gnave i de forkerte ting.




 Hold en god hygiejne hos din kanin. Kombiner dette med rigeligt med plads i dets bur. Du bør ikke have et for lille bur så t din kanin er for tæt på sit toilet. I de varme måneder af året er fluerne nemlig et problem. Hvis din kanin færdes for tæt og for ofte nær sit toilet vil fluerne ligge æg i dets pels nær dens bagparti. Dette kan resultere i at når larverne udklækkes vil de få deres føde ved at spise af din kanin! Din kanin kan derefter dø af chok. Sørg derfor at rens hos din kanin ofte. Det nemmeste er at rengøre toilet hjørnet i ny og næ, før du skifter alt i hele buret. 


 Selvom kaniner godt kan lide at sole sig, så er det kun hvis det i forvejen ikke er varmt i luften og direkte sommer. En kanin kan nemlig godt få det for varmt og få hedeslag. Sørg for at deres bur er i skygge hele tiden og lad den selv vælge om den vil være i solen når den løber frit rundt. Du kan hjælpe din kanin ved at ligge flasker med vand i fryseren og læg en ind til din kanin som den kan ligge op ad når den har behov for det. Sæt eventuel også en blæser op i nærheden som kan cirkulere luften og forhindre den kanin i at få hedeslag. Hold altid øje med din kanin når det er varmt! Rigeligt med frisk vand og kølige elementer! De regulere varmen via deres øre, så hvis du føler behov for akut at skulle hjælpe din kanin, så benyt en våd kold klud og nedkøl dens øre.